Wednesday, January 21, 2015

Braces : Price of Beauty Part 4

Assalamualaikum. Hai semua! Fuhhh.. akhirnya berjaya jugak menamatkan degree dengan jayanya. Jaya ke? Harap-harap jayalah. Aku rasa aku dah buat yang terbaik. So, hopefully takdelah paper yang kena repeat ke apa. Toksey toksey! Tak sanggup dah nak menghadap paper exam lagi weh. Btw, ini gambar masa last day exam hari tu. Semua nampak happy kan. Yang paling happy akula kot sebab dah tak perlu ambik exam dah. Muahahaha!!

Cilok dari Instagram je

Sekarang balik kepada tajuk cerita kita. Genap dah sebulan aku pakai braces, So tadi pergi balik ke PPUM untuk tukar band dan ketatkan wire. Oh sangkaanku selama ini salah belaka. Rupanya klinik kerajaan pun boleh pilih-pilih warna hokey. Tapi warna yang dia offer warna basic jelah. Merah, biru, hijau, kuning, oren, purple, ape tah lagi. Dan takde warna-warna pastel. Semua terang-terang belaka. Since aku dah beli band sendiri, aku mintak doktor tu pasangkan band yang aku beli tu je. Warna light purple.

Sebulan ni, apa yang aku nampak berubah kat gigi aku ialah gigi atas memang dah totally straight. Cuma ruang yang rongak tu memang lambatlah nak tertutup. Tapi tak mengapa. That's the price of beauty. Chewah! Yang gigi bawah pulak, masa mula-mula dulu yang belah depan ni straight, gigi yang tepi dia mcm ke bawah sikit. Tapi lepas sebulan ni, yang tepi tu still sama, yang depan ni dia macam senget pulak. Dia senget sebab dia macam nak tarik gigi aku ke atas. So slow-slow nanti dia mestila straight balik kot?

Pengalaman selama sebulan ni jugak, aku rasa takdelah sakit pun pakai braces ni. Dia sakit adala dalam dua-tiga hari je. Pastu dah boleh makan nasik berlaukkan ayam seperti biasa. Sakit lagi time pakai getah separator biru tu. Dua minggu tak merasa nasik. Rasa nak pengsan tau tak? Mula-mula pakai braces ni rasa pelik gile mulut weh. Macam takleh nak tutup. Asyik terbukak je. Dahtu sebab aku dah rongak, makanya tak bolehla nak senyum tayang gigi seperti selalu. Nak senyum tak nampak gigi pun ta boleh sebab keadaan mulut yang masih pelik. Ala-ala macam baru lepas disuntik botox gitu, urat mulut kau semua masih tegang. Pelik gile kot bila senyum tutup mulut! Tapi gambar kat atas tu dah sebulan pakai braces. Barula boleh nak tutup mulut. Kalau tak nak buat mulut cenggitu pun tak boleh tahu? Rasa terseksa. Ulser pulak jangan ceritalah.. Selalu muncul kat bibir bawah. Sebab asyik tersekat dan termasuk celah braces.

Dan sekarang aku perlu belajar untuk kawal pemakanan sebab kalau silap makan, maka habislah lekat celah-celah braces sisa makanan tersebut. Oleh kerana itu, aku sentiasa prepare dalam bag berus gigi interdental, floss, dan cermin kecik. Tak lupa juga mineral water. Dan juga wax untuk cover besi braces tu supaya tak luka dan untuk elak ulser.

Dari kiri : wax, interdental brush, cermin kecik dan floss


Jadi itulah saje setakat ini. Terima kasih =)

8 comments:

  1. Nak tanya.. Bibir macam angelina jolie tu bape lama

    ReplyDelete
  2. sis nak tanya, saya student UM jugak, tp dah nak masuk last year, masih boleh buat braces jugak ke? tempoh utk pasang braces tu brpe tahun kene tunggu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai mima. boleh je. no problem. dia masih akan kira price student sebab kita register tu time student kan? tapi kenala tunggu turn dalam setahun dekat 2 tahun gitu. kalau rajin sambung master ke dekat um senangla. hihi

      Delete
  3. hi sis.. :) nak tanye macam mana nk register? Saya pon student UM first year. And student price tu dapat berape ye? ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak sure harga terbaru skrg berapa. boleh tanya dan register dulu kat klinik pergigian um. tingkat 2 :)

      Delete