Friday, November 7, 2014

Braces : Price of Beauty Part 1

As student UM yang memang sayang gila kat UM ni, aku sukala jugak menggunakan segala kemudahan yang UM dah sediakan untuk student (kecuali library - pergi time dekat nak exam je. hehe). Salah satu kemudahan yang UM offer adalah klinik gigi untuk para mahasiswa mahasiswi dekat PPUM. Aku ni kira pengunjung tegar jugaklah klinik gigi UM ni. Setiap 6 bulan sekali mesti aku pergi. Sejak dari first year lagi okay. 



Masa first year dulu doktor tu cek-cek biase skali ngn scaling je. Bila dah masuk second year, dia tengok gigi aku macam pelik. So, doktor ni pun suruh aku pegi x-ray gigi. Bila dah x-ray barula dapat tau yang rupa-rupanya aku ada DUA lagi gigi susu. DUA! Mana tau tu gigi susu? Canal root dia kecik daripada gigi-gigi lain. Dahla yang gigi susu tu kat depan pulak tu. Kalau kat belakang takpe lagi. Nak tambah cerita lagi, kalau tengok x-ray tu, memang takde gigi kekal in case gigi susu aku tu jatuh. Peh! Memang rongak la weh. Itu masalah pertama. Yang kedua pulak, gigi taring aku tumbuh kat tempat yang x betul. Sepatutnya dia tumbuh kat satu tempat belakang dari tempat dia tumbuh sekarang, tapi ni dia tumbuh betul2 kat sebelah gigi yang tengah ni.

Jadi, doktor tu pun suggest aku untuk daftar buat braces untuk betulkan balik benda-benda yang tak betul ni. Time tu aku 2nd year eh. Dah final year kat UM ni barulah akhirnya dia panggil aku untuk start buat upacara orthodontic ni. Waktu mula-mula dulu, dia ukur berat, tinggi, ambik gambar dari setiap sudut muka aku nak tengok macam mana bentuk muka kita time tu, ambik gambar close up gigi. Lepas tu dia amek mold gigi kita untuk tengok rupa gigi kita sebelum pakai braces. Time ni seksa sekejap aku, sebab bila dia taruk mold tu (macam plasticine) rasa susah gile nak bernafas. Macam segala saluran pernafasan kau tersekat. Tapi sekejap jelah. Dalam a few seconds sementara nak bagi mold tu mengeras.

Contoh Mold Gigi - Gambar ihsan Mr Google
Disebabkan kes aku ni macam complicated jugaklah kot (mana ada orang umur 23 tahun ada gigi susu lagi kan?) makanya doktor tu bagi aku beberapa option untuk buat braces ni.

Option 1
Cabut gigi susu, pasang artificial tooth. yang kena screw tu. and then pakai braces untuk bagi allign. 
Pro : Gigi kau akan tetap nampak cantik walaupun masa mula-mula pakai braces. Sebab semua full. (ingat yang gigi susu aku ni kat depan)
Cons : Kau kena jaga extra care, dengan brush yang super special and mahal for the rest of your life sebab ni bukan gigi betul,

Option 2
Cabut gigi susu, pakai braces sampaila tertutup segala ruang dan rongga yang berkenaan. 
Pro : Since, gigi aku punye alignent takdela teruk sangat jadi macam sekejap je rasanya nak bagi align tu. Dan sebab takde pakai artificial tooth, cara penjagaan pun lebih mudah. Macam biasa je kata doktor.
Cons : Aku kena bertahanla rongak sekejap. Kat depan pulak tu. Haih..

Ada lagi tapi aku ingat dua ni je. Dan aku pilih Option 2. Ya, aku sanggup menaggung malu seketika. Biarkan.. Janji aku tak payah nak beli berus mahal tiap-tiap tahun. 

Lebih kurang sebulan kemudian, aku dipanggil semula untuk taruk getah separator kat gigi. Dan sekarang aku still pakai seperator ni lagi. Baru 3 hari. Separator ni fungsi dia adalah untuk bagi ada ruang antara gigi supaya mudah untuk pakai braces nanti. Baru hari ketiga pakai separator dan dah 3 hari tak mampu nak makan nasi or benda-benda yang keras. Even sayur pun tak mampu nak telan weh! Sumpah sakit dia sampai ke tulang belakang rasa. Menangislah kiranya pakai benda ni. Aku memang menangis serius tak tipu. Bayangkan, gigi aku semua rapat-rapat. Tetibe ada benda asing kat celah-celah gigi geraham kau kiri kanan atas bawah, Rasa macam gigi tu menolak-nolak antara satu sama lain. Memang sakit sampai aku jadi sedih bila tak dapat makan. Aku beli panadol actifast tak jalan.. Beli ubat sakit gigi hurix ni pun sama je. Macam takde efek je.

Itu gigi saya. Nampak tak gigi taring tu? Nampak tak separator tu? Yang warna biru celah gigi belakang tu.
Sekarang masih dalam proses nak biasakan diri. Lagi 2 minggu nak bukak getah ni. And then baru pakai braces. Semoga lepas ni cantik-cantiklah gigi aku. Dan betullah kata orang, nak pakai braces ni mental kena kuat. Sakit wo!

Nantikan part-part berikutnya. Sekian, terima kasih.

3 comments:

  1. salam kak , gigi akak yang susu tu dua2 belah depan tu , memang bersebelahan atau ada beza satu gigi kekal eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu sebelah kiri, satu sebelah kanan :)

      Delete